Zondag Boekendag: Joris Luyendijk – Het zijn net mensen

Het is zondag, het moment om eens rustig te bezinnen op literatuur (in de breedste zin van het woord). In ‘Zondag Boekendag’ aandacht voor een boek op de zondag. Verwacht niet perse een zeer kritische ondertoon, deze ‘rubriek’ biedt vooral een extra podium aan literatuur dat het verdiend om gelezen te worden.

Het zijn net mensen
Joris Luyendijk | 220 pagina’s | Uitgeverij Podium B.V. | 2006

Het Midden Oosten is momenteel de bühne van een al weken durende voorstelling. Dit alles inclusief allerlei (onverwachte) show-elementen. Wat te denken van de opstand in Egypte die daar een revolutie teweeg bracht? En niet veel later de Libische leider al-Qadhafi die, met een belachelijke toespraak, alle lachspieren nog eens fijntjes wist te trainen. We zagen opmerkelijke ontwikkelingen op de Nederlandse televisie, maar klopt het ook allemaal wat we daar zagen? Over die vraag ontfermt journalist Joris Luyendijk zich in zijn boek ‘Het zijn net mensen’. Hoewel het boek al vier jaar in de winkel ligt, zijn de vragen die Luyendijk opwerpt vandaag de dag nog actueler dan op het moment van schrijven. Luyendijk zal dan ook stilletjes gniffelen in zijn vuistje, want ondertussen is het boek alweer toe aan zijn 26e druk.

Om te beginnen; Luyendijk heeft zich een zeer prettige en directe manier van schrijven eigen gemaakt. Het boek zuigt je op en weet zelfs boeien wanneer je eigenlijk helemaal niks met het Midden Oosten hebt. Want wat Luydendijk allemaal weet te vertellen is interessant, erg interessant. Zonder al teveel te verklappen komt het hier op neer; het is haast onmogelijk om gedegen journalistiek te bedrijven in het Midden Oosten. Je weet niet wie je kunt vertrouwen, statistieken worden door de overheden verzwegen en ‘klokkenluiders’ worden monddood gemaakt door een intensieve inzet van geheime politie. Anderzijds heeft de ‘westerse wereld’ eigenlijk op voorhand al zijn woordje klaar en bericht men gestaag vanuit dat oogpunt. Niet gek natuurlijk, want de verschillen tussen het Midden Oosten en het westen zijn groot. Toch kun je concluderen dat de berichtgeving over het Midden Oosten aldaar door de staat gecensureerd word en dat wij in het westen nogal eens berichten vanachter onze naïeve westerse pilotenbril.

‘Het zijn net mensen’ is een fonkelende must voor journalisten en een interessant betoog voor geïnteresseerden. Wanneer je liever alles klakkeloos van onze vrije media aanneemt, dan kun je dit boek beter links laten liggen. Je kunt je dan tenminste nog scharen achter de gedachte: De westerse media steekt nog altijd stukken eerlijker en veelzijdiger in elkaar dan die in het Midden Oosten. Alleen al omdat wij een ‘vrijere’ pers hebben, waarbij het legaal is de scherpe randjes binnen de journalistiek op te zoeken, zonder dat daar een sanctie vanuit een regime tegenover staat.

604 thoughts on “Zondag Boekendag: Joris Luyendijk – Het zijn net mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 2 =