‘Vestiadirecteur moet vertrekpremie inleveren’

Als student woon ik in een pand van de noodlijdende woningcorporatie Vestia. Voor een slordige 700 euro per maand heb ik een leuke doch kleine drie-kamerwoning tot mijn beschikking in een nette buitenwijk van Rotterdam. Nog wel, want de woningcorporatie wil de huurprijs voor nieuwe huurders met 9 tot 20 procent gaan verhogen.

Alle huurders die meer dan 43.000 euro verdienen gaan vijf procent meer betalen. En dat terwijl de vertrekkende directeur Erik Staal, uiteraard zonder morren, 3,5 miljoen meekrijgt.

Diverse keren ontvingen de Vestia-huurders de afgelopen weken een ‘mooi weer mail’. Een citaat: „Volgens de berichtgeving zou Vestia miljarden euro’s hebben verloren en aan de rand van een faillissement staan. Dit beeld klopt niet. Door de huidige lage rente vragen de banken waar Vestia leningen heeft meer onderpand dan was voorzien. Vestia kan hier niet alleen aan voldoen. Anderen staan hier nu garant voor. Het geld is niet verloren, maar staat tijdelijk als onderpand bij de bank. Vestia heeft op het ogenblik wel voldoende geld om aan haar normale financiële verplichtingen te voldoen.”

Deze uitspraak dateert van 3 februari jongstleden. Toen was nog niet bekend dat Staal 3,5 miljoen zou meenemen. Volgens Vestia is het geld niet verloren gegaan, maar is een verhoging van de huur onvermijdelijk. Wat rechtvaardigt deze beslissing? Hoeveel procent lager zal de huurverhoging uitpakken als Staal zijn bonus weer inlevert bij zijn ex-werkgever? Dat zou een mooie daad zijn. Al is het alleen maar als symbolische verontschuldiging voor de gemaakte fouten. Als blijk van medeleven met de huurders; de kwetsbare massa voor wie alleen een Staatslot uitzicht biedt op 3,5 miljoen.

© Dit bericht werd eerder gepubliceerd in nrc.next (De Persgroep)

One thought on “‘Vestiadirecteur moet vertrekpremie inleveren’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 8 =