Vergrootglas boven alle onderwijsinstellingen

Inholland ligt onder vuur en tot op zekere hoogte is dat begrijpelijk. Als tweedejaars student aldaar wil ik (Kenneth) hier wel iets over kwijt.

‘Puinzooi’
Inderdaad is Inholland een grote leerfabriek waarbij op maat geboden onderwijs vaak ontbreekt. Voldoendes binnenhalen is het uitgangspunt en talent onder studenten wordt nauwelijks erkend. Ex-voorzitter Geert Dales stond vier jaar lang in de slaapmodus. Wat heeft deze politicus, behalve een puinhoop, nu bereikt tijdens zijn ‘erebaantje’?

Toch kun je dit alles niet alleen aan het onderwijs toeschrijven. Studenten moeten ook hun steentje bijdragen. Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard, concludeerde een student tegenover nieuwsdienst ANP. Toch letten veel werkgevers daar in eerste instantie helemaal niet op. Een individu wordt beoordeeld op persoonlijk profiel. Daar heb je welliswaar een diploma bij nodig, maar als je écht uitblinkt in iets, is de naam van een onderwijsinstelling meestal van ondergeschikt belang.

Breder probleem
Ook op de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ik een jaar lang onderwijs volgde, is de onderwijskwaliteit niet hoog. Ook daar maak je onderdeel uit van een leerfabriek en moet een student tegen de stroom inzwemmen om doelen te verwezenlijken.

De kern van het onderwijsprobleem ligt dus niet uitsluitend bij Inholland. De afgelopen jaren stond ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een slaapmodus. Anders had Inholland (en het onderwijs in algemene zin) nooit zover kunnen afbrokkelen. Het is jammer dat er een grotere groep kan ontstaan die ook de ongefundeerde scepsis voor waar aanneemt.

De teloorgang van het Nederlandse onderwijs is al op vele plekken zichtbaar. Het wachten is op een vergrootglas boven alle onderwijsinstellingen.

© Dit bericht werd eerder gepubliceerd in Trouw (De Persgroep)

100 thoughts on “Vergrootglas boven alle onderwijsinstellingen

  1. Je had wel een beetje een vooruitziende blik aangezien de SVJ en de faculteit journalistiek Windesheim onlangs in het nieuws waren over het ondermaatse onderwijs dat ze (momenteel) bieden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 3 =