Unter Männern: Homo’s in Oost-Duitsland

De Duitse geschiedenis telt meerdere zwarte hoofdstukken over homoseksualiteit. Tijdens de overheersing van de nazi’s werden homoseksuelen, weggestopt in concentratiekampen, gemerkt met een roze driehoek. Na de Tweede Wereldoorlog was homoseksualiteit officieel geen strafbaar feit meer in beide Duitslanden. West-Duitsland opende, net als veel andere westerse landen, al snel haar progressieve vizier. In het oosten waren ze nog niet zover en werd seksuele diversiteit allerminst op prijs gesteld.

‘Unter Männern – Schwul in der DDR’
De Oost-Duitse ideologie zag homoseksualiteit als een gevaar voor een sterke socialistische maatschappij. De documentaire ‘Unter Männern – Schwul in der DDR’ leert dat het eigenlijk onmogelijk was om tijdens het communisme te kunnen uitkomen voor je seksuele voorkeur wanneer deze de verstandhouding van het traditionele gezin in gevaar bracht.

In Thüringen kozen de rechters bijvoorbeeld voor een milde uitleg van de wet terwijl men in andere deelstaten geneigd was een variant op de wet van het nationaalsocialisme uit te voeren. Een van die staten was Sachsen-Anhalt. In 1987 vernietigde het Hooggerechtshof der DDR het vonnis dat voor verdeeldheid zorgde omdat “homo- en heteroseksualiteit varianten van het menselijk geslachtsverkeer zijn en ook homoseksuele mensen deel van de socialistische maatschappij uitmaken”.

Berlinale
‘Unter Männern – Schwul in der DDR’ gaat op 13 februari in premiere tijdens de 61e editie van de Berlinale. Berlinale wordt dit jaar gehouden van 9 tot 19 februari. Jaarlijks gaan er honderden nieuwe films en documentaires in premiere.

Vast onderdeel van de Berlinale is de omvangrijke vertoning van films over seksuele diversiteit. Sinds 1987 worden jaarlijks Teddy Awards uitgereikt aan de beste films binnen het genre. De Teddy Awards zijn een van ’s werelds belangrijkste prijzen voor gay cinema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 7 =