Te Koop: Kasteel van ‘Dracula’

Het kasteel van Vlad III, beter bekend als ‘Dracula’, staat te koop. De voormalige koninklijke familie van Roemenië doet afstand van het pand. De Roemeense overheid wilde het kasteel niet van ze overkopen voor een slordige 58,3 miljoen euro.

‘Duur kasteel’
Het wordt echter geen eenvoudige transactie in Transsylvanië. Het Amerikaanse advocatenkantoor Herzfeld & Rubin, welke zijn ‘belast’ met de verkoop, stellen hoge eisen aan de potentiële belangstellenden voor de overname van het roemruchte kasteel. “Als iemand komt met een redelijk bod, dan kijken we allereerst om wie het gaat en wat ze precies willen. Daarna zullen we het idee serieus overwegen”, aldus een woordvoerder van Herzfeld and Rubin tegenover de Britse pers.

Met een historisch figuur als ‘Dracula’ zou een grote toeristenstroom mogelijk moeten zijn. Daarnaast is het gebied het meest welvarende en vooruitstrevende gebied van het relatief arme Roemenië. Het is ongeveer 140 km rijden vanaf de Roemeense hoofdstad en metropool Boekarest.

Mythisch
De voormalige vorst Vlad III (1431–1476/77) van Walachije, in Transsylvanië (sinds 1862 Roemenië) is vooral bekend als graaf Dracula en onder zijn ‘geuzennaam’ Vlad de Spietser. In Roemenië wordt Vlad gezien als een nationale held die op de grens de Turken wist tegen te houden.

Schrijver Bram Stoker creëerde met zijn boek Dracula uit 1897 een mythische status rondom Vlad. Laatstgenoemde stond er om bekend zijn slachtoffers (voornamelijk Turken) te spietsen. Het bijten in de keel is een mythe die Stoker rondom de legende van Vlad heeft bedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 7 =