Stephen D. Roper – Romania: The Unfinished Revolution (2000)

Stephen D. Roper - Romania- The Unfinished Revolution (2000)

Politieke wetenschap, 192 pagina’s.
Geschreven door Stephen D. Roper
Taylor & Francis Ltd, Abingdon, Oxford

‘Romania: The Unfinished Revolution’ is geen roman maar een volharde lezing over de Roemeense revolutie en de nasleep daarvan. Uiteindelijk is dat ook hetgeen waar de meeste lezers over willen lezen. De periode 1989-2000 leent zich dan ook moeilijk voor een romantische bloemlezing. Wat dit boek doet onderscheiden van de veelvoud aan andere bundelingen die over dit onderwerp zijn verschenen is de insteek van Olaf D. Roper.

De auteur geeft de voorkeur aan de beweegredenen van het Roemeense volk om zich vol overgave in de strijd tegen de communistische dictatuur te begeven. Veel Roemenen moesten hun vreedzame protest eind jaren ’80, met daarbij de nadrukkelijke roep om vrijheid, met ernstige verwondingen of zelfs de dood bekopen. ‘The Unfinished Revolution’ (‘De Onvoltooide Revolutie’) is door Roper gekozen als ondertoon van het boek omdat volgens hem de revolutie nog altijd in volle gang is. Het communistische regime is weliswaar verdreven, maar de Roemeense politiek is nog altijd instabiel. Dat het land tegenwoordig democratisch gekozen volksvertegenwoordigers kent zegt, in dit geval, niet zo veel. Enkel de dictatuur en het communisme zijn uit Zuidoost-Europa verdreven. De corruptie, ongelijke verdeeldheid tussen arm en rijk en de kloof tussen burger en bestuurder zijn vooralsnog intact gebleven.

‘Romania: The Unfinished Revolution’ geeft een heldere en waarheidsgetrouwe weergave van het Roemenië van 1989 tot 2000 – tien jaar na de val van het communisme. Echter zijn we het Millenniumjaar ook alweer bijna vijftien jaar geleden voorbijgestreefd. Dat zorgt ervoor dat de informatie in het boek zo nu en dan een beetje gedateerd maakt. Zo doen de steden in Roemenië het economisch gezien helemaal zo slecht niet meer en maakt het land tegenwoordig deel uit van de Europese Unie. Daarbij lijkt het nog slechts een kwestie van tijd totdat ook Roemenië toetreedt tot de Schengenzone en in eigen land met euro’s betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 8 =