Spideresti

De Franse Alain Robert, beter bekend als de vleesgeworden ‘Spiderman’, is geen onbekende in de klimwereld. Niet alleen in deze specifieke sporttak is hij de prima-donna van de mannelijke testeron. Waar Robert is, daar zijn pubers en jonge ouders – met nog jongere baby’s. Maar bovenal is het avontuur van Robert een olievlek waar de wereldwijde pers zich over manoeuvreert. Waar ter wereld hij ook is. Een man met hangende ballen. Niet gek dat Boekarest ‘tourner’ Robert met open armen ontvangt. Deze vrijdag de 14e werkt hij zich op naar de hoogste top van het Zuidooster land, het roemrijke Intercontinental Hotel. Niet met een veilig vangnetje, maar geheel zonder gebruik van touwen en andere hulpmiddelen. Je moet het maar durven.

Een kleine twee uur alvorens Roberts ‘gespin’ naar de bovenste balustrade van het Intercontinental Hotel, is het al aardig druk op het plein van de veilige gelijkvloers. Eerder liet de durfal zich al hijsen naar het puntige uiteinde van de Eiffeltoren in Parijs, de vernauwende top van de Petronas Torens in Kuala Lumpur en de hoogste verdieping Burj Khalifa in Dubai. Vandaag is Boekarest aan de beurt. Op het eerste gezicht is dit misschien niet zijn meest gewaagde klim aller tijden, maar wie de Roemeense bouw- en infrastructuur een beetje kent, weet dat het risico op een misstap vandaag niet kleiner is dan normaliter. De spanning is alom aanwezig.

Uiteindelijk duurt het hele spektakel -plus-minus 120 minuten later- slechts een fractie van een seconde. Robert beweegt zichzelf omhoog zoals we van hem gewend zijn. Geheel volgens protocol staat hij, voordat een ieder het beseft, met beide spinnenpoten op het Roemeense hoogland. Het is de provo-klimmer weer gelukt zijn media- / klimgeilheid te stillen. De Roemenen zelf zijn vandaag maar al te happig. Niet alleen hebben ze een aardig circuskunstje zien voltrekken in hun stad, ook heeft de stad zich -als vrijwel nieuwe Europese lidstaat- weer internationaal op de kaart gezet. Roemenen blij, Robert blij, iedereen blij. Het wonder van Roemenië voltrekt zich -op de valreep- in 2011. Cât de ironic.

Naderhand blijft het nog lang onrustig rondom het hotel. Zou Robert zich dan nogmaals in zijn klimsetje wurmen? Nee, dat niet laat een enthousiasteling weten. “Er worden zometeen handtekeningen uitgedeeld”. Afgaande op het niet geringe aantal toeschouwers zijn ze daar gek op in Roemenië. Een momentje om te koesteren.

2 thoughts on “Spideresti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 5 =