Roemeense premier treedt af na protesten

De Roemeense premier Emil Boc heeft maandag zijn aftreden aangekondigd. Hij nam dit besluit na wekenlange protesten in zijn land. Het besluit is opmerkelijk omdat de protesten de laatste dagen waren afgezwakt en de premier in eerste instantie weigerde op te stappen.

‘Gulden middenweg’
Volgens Boc neemt hij nu alsnog ontslag wegens de grote politieke en sociale spanningen in Roemenië. “Het is het moment voor belangrijke politieke beslissingen”, aldus Boc. “Vanuit dat oogpunt heb ik besloten mijn mandaat neer te leggen.”

Wie Boc zal opvolgen is nog niet duidelijk, wel zijn er speculaties dat de partijloze Mihai Razvan Ungureanu het premierschap zal overnemen. Ungureanu is momenteel chef geheime dienst (SRI). Ook is het niet ondenkbaar dat de huidige regering word vervangen door een jongere generatie van dezelfde partijen. In dat geval kiest Roemenië voor de gulden middenweg.

[quotetweet tweetid=166610332989652993]

Roemenen reageren terughoudend
De Roemeense bevolking reageert over het algemeen terughoudend. “Het aftreden werd verwacht, zeggen ze. Maar het haalt niets uit voor de normale mensen. Boc heeft ons verrast. Basescu zegt dat hij al in december met Boc sprak over diens aftreden”, aldus een journalist ter plaatse tegenover Stashpress. Een andere journaliste noemt het een “zielig besluit”.

Boc was verantwoordelijk voor een grote bezuinigingsoperatie en dat viel niet lekker bij de Roemenen. De afgelopen weken hebben inwoners in groten getale geprotesteerd tegen drastische bezuinigingen en de verslechterende levensstandaard in het jonge EU-land.

De laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de livestream van România TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 2 =