‘Roemeense militairen in staat van paraatheid’

De Roemeense autoriteiten hebben hun militaire krijgsmacht in staat van paraatheid gebracht. Volgens bronnen zijn er sinds 1989 (val van de Socialistische Republiek Roemenië) niet eerder zoveel militairen ‘klaargestoomd’ als nu.

De militairen moesten zich al op maandag 10 maart 2014 melden in het Roemeense Onești, gelegen in het Moldavische district Bacău. Daar zouden ze niet alleen instructies hebben gekregen voor ‘militaire trainingen’ later die week, maar ook “essentiële informatie” voor het geval dat de situatie in buurland Oekraïne verder escaleert.

Militaire activiteiten Onești en Botoșani
Florin Tanase is inwoner van Onești en blogger voor Presa Onestilor. Volgens Tanase voltrok de activiteit van het leger zich op het hoofdbureau van de plaatselijke politie. Meerdere inwoners van Onești hebben militaire activiteiten waargenomen, al lijkt niemand zich vooralsnog zorgen te maken.

De meeste mensen die Stashpress sprak gaven aan blij te zijn dat het Roemeense leger het zekere voor het onzekere neemt. “Ik voel me veilig in de handen van mijn broederlijke landgenoten”, aldus een 63-jarige inwoonster van Onești.

Tanase: “Vandaag moeten nog meer militairen zich melden. Deze keer niet in Onești maar in Botoșani.”

Catalin Nechifor, hoofdverantwoordelijke voor het provinciale bestuur in Suceava, dat grenst aan Botoșani, laat tegenover Suceava News weten dat de opdracht om militaire eenheden te mobiliseren nog verder zal worden uitgebreid. “We willen geen paniek creëren, maar we moeten voorbereid zijn op hetgeen dat komen gaat”, aldus Nechifor.

Nederlandse ambassadeur: “extra waakzaam”
Matthijs van Bonzel, de Nederlandse ambassadeur van Roemenië en Moldavië, onderschrijft tegenover Stashpress dat Roemenië inderdaad “extra waakzaam is in verband met de situatie in Oekraïne en op de Krim.”

De overige informatie neemt Van Bonzel “voor kennisgeving aan.” Wel wil hij benadrukken dat de eerdere militaire oefeningen in Roemenië al “waren voorzien.”

Roemenië hield zich lange tijd afzijdig van de oplopende spanningen in Oekraïne en het door Russen bezette schiereiland de Krim. Twee dagen na het in paraatheid brengen van de reservisten hield het Roemeense leger vorige week meerdere militaire ‘oefeningen’. Deze vonden zowel zelfstandig plaats alsmede in samenwerking met militairen uit Bulgarije en de Verenigde Staten.

Het Roemeense Ministerie van Defensie wilde bovenstaand berichtgeving niet bevestigen noch ontkennen. Ook de Roemeense Luchtmacht wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak.

© Dit bericht is exclusief verbonden aan Stashpress. Nieuwsvermelding van bovenstaand artikel is toegestaan hetzij vermelding van Stashpress als primaire bron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 4 =