PVV: 'Een avondje bieren met de rechtse elite'

Tijdens de provinciale statenverkiezingen valt er een hoop te winnen voor de PVV. Of ze nu 1, 5 of 20 zetels binnenhalen, elk resultaat in de plus is reden om het glas te heffen voor een partij op de (provinciale) nullijn. Geert Wilders beleefd deze avond vanuit ‘zijn’ Limburg, de rest blijft achter in een Italiaans restaurant aan het marktplein in Den Haag. Op dat marktplein is ook Stashpress aanwezig om eens een avondje tussen de PVV’ers te zetelen.

Rechtse elite
Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de geringe beveiliging. Het is een vereiste om op de lijst te staan en er lopen undercover surveillances rond. Toch is het gemakkelijker binnen te komen dan een gemiddeld discofeestje. Het tweede dat opvalt is de ontspannen sfeer onder de rechtse elite. Rechtse elite? Dat hoort u goed. Er is vanavond geen enkele ‘Henk of Ingrid’ te bekennen, maar Gucci en Prada-tasjes zijn alom vertegenwoordigd. Daarbij valt zelfs ondergetekende uit de toon, want iedereen presenteert zich -tenminste- keurig in driedelig pak. Twee aanwezige bezoeksters kunnen wel een verklaring geven: “PVV is niet de partij die alleen laagopgeleiden dient. Er rust een taboe op de standpunten.” Eén van de dames neemt een slok van haar cappuccino en vervolgd: “Ik heb in de praktijk gemerkt dat er een groot verschil is tussen het benoemen van de PVV of het uitspreken van de hele naam van de partij. Bij PVV denkt men meteen aan controverse, als ik zeg: ‘Partij voor de Vrijheid,’ dan is men opeens een stuk enthousiaster. Dat klinkt natuurlijk ook een stuk vriendelijker.”

Hoofddoekjes geen landelijke prioriteit
Tweede Kamerlid Sietse Fritsma begrijpt de controverse ook niet zo goed. “Het is belachelijk dat je amper voor je politieke kleur kunt uitkomen.” De schuld daarvan legt hij voornamelijk bij de omroepen die volgens hem nog steeds te links-georiënteerd zijn, al vind hij nieuwkomers WNL en PowNed een verademing binnen het huidige bestel. Wanneer het onderwerp hoofddoekjes aan bod komt is Fritsma duidelijk: “Die hoofddoekjes hebben niet mijn prioriteit en ik denk landelijk ook niet. Veel PVV-leden zijn dat met me eens. Dat is typisch een voorbeeld van een uitspraak die een ander statenlid doet en waar wij landelijk op worden aangekeken.” Fritsma biedt Stashpress een biertje aan en komt tot zijn standpunt: “Het zijn echt de omroepen die de discussie hebben vernauwd door ons vast te nagelen op bepaalde uitspraken. Maar op al onze vlotte oneliners na, hebben we toch echt iets te vertellen. We geloven ergens in.”

Vanuit de provincie het land in
Op provinciaal vlak probeert de PVV zoveel mogelijk vanuit hun landelijke visie te opereren. “We willen de mentaliteit in het provinciehuis veranderen. Maar ik geloof dat alle provinciale PVV-fracties dit willen. Het moet maar eens afgelopen zijn met de macht die vooral is toebedeeld aan vier traditionele partijen die tot nu toe 80% van de positionering in handen heeft,” aldus Marc van den Berg, nummer vier op de lijst Zuid-Holland.

Even verderop zit de lijsttrekker van de Eerste Kamer, Machiel de Graaf. Vooral bekend als de keiharde debater die van Job Cohen een hakkelaar maakte, maar in ‘real-life’ een gezellige Scheveninger die moeiteloos als ‘vriend’ fungeert. “Dat van Cohen was lachen, maar wat wil je? Hij had zelf zijn speech niet op orde.” Wanneer het gesprek weer over de media gaat is De Graaf duidelijk: “Ik heb een abonnement op Volkskrant, Trouw, NRC en Telegraaf. Dat moet wel, want ik wil weten wat er speelt in de wereld. Alleen is het De Telegraaf die er tussenuit springt. Die zijn toch een stuk minder vooringenomen dan de rest.”

Wanneer de verkiezingsavond allang ten einde is en ondergetekende zich vergaapt aan een broodje shoarma, is het notabene De Graaf die zich in diezelfde tent meldt: “Eén broodje alstublieft. Ik heb trek in schaap!” Een cultuurminnende kroning op een avondje bieren met de rechtse elite.

© Dit bericht is exclusief verbonden aan Stashpress. Nieuwsvermelding van bovenstaand artikel is toegestaan hetzij vermelding van Stashpress als primaire bron.

682 thoughts on “PVV: 'Een avondje bieren met de rechtse elite'

  1. Zeer aardig om eens een andere kant van de PVV te lezen. Dit artikel zet wel aan tot denken. (Al zal ik waarschijnlijk nooit mijn stem uitbrengen op die partij…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 9 =