President Roemenië vergelijkt premier met Ceaușescu

Niet alleen in Nederland verzinnen ze in de politiek de meest bizarre geuzennamen voor elkaar. Het was CDA’er Raymond Knop die de ‘troetelnaam’ Marx Rutte bedacht voor onze premier. Geert Wilders kwam vervolgens met een Griekse variant daarop: Markos Ruttos. In Roemenië gaan ze nog een stapje verder. De Roemeense president Traian Băsescu vergelijkt de Roemeense premier Victor Ponta zelfs met de communistische ex-dictator Nicolae Ceaușescu.

 
Journalist Maarten Bosma (vakgebied o.m. Roemenië) noemt de uitlatingen van Traian Băsescu een verkiezingsstunt. Tegenover Stashpress relativeert hij: “De gemiddelde Roemeen, tot zover deze bestaat, zal niet opkijken van het gooien met modder zoals deze uitspraak”.

Matthijs van Bonzel (Nederlandse ambassadeur in Roemenië) vult via Twitter aan: “Kort en samenvattend: verkiezingskoorts”. Daarmee doelt van Bonzel op de volgende verkiezingen in Roemenië waarvan, mede door de politiek instabiele situatie, niemand precies kan zeggen wanneer deze zullen plaatsvinden. Tussen 1990 en 2010 traden er al vijftien Roemeense kabinetten op.

Ponta op de foto met Ceaușescu
Het is niet de eerste keer dat Ponta in verband wordt gebracht met de, later getaxeerde erfenis van Ceaușescu. Eerder dook er een foto op die alle schijn wekt van een jonge Ponta naast Ceaușescu, destijds leider van de Roemeense Communistische Partij en president van Roemenië.


“De gewraakte foto”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 1 =