Piratenpartij: ‘Gezondheid beleid e-sigaret voorop’

Geen enkele Nederlandse politieke beweging pleitte eerder zo unaniem vóór de e-sigaret als de Piratenpartij (PP). Aan het woord de Nederlandse Piraten-kopstukken Dirk Poot (lijsttrekker landelijke PP) en Matthijs Pontier (lijsttrekker PP in Europa) over hun visie op de e-sigaret.

‘EU-sigaret’
De kritische houding van de Europese Unie tegenover de e-sigaret laat volgens Poot precies zien wat er mis is in Europa. “De elektronische sigaret is een relatief nieuw product. Er zijn nog geen grote bedrijven die een leger duurbetaalde lobbyisten inhuren om de e-sigaret te beschermen.”

Poot is van mening dat het Europese Parlement het leven van Europeanen constructief zou moeten verbeteren. Maar, zegt hij: “De EU laat zich gijzelen door de belangen van machtige industrieën. Het grote geld verkwanselt de idealen van waaruit de Europese Unie ooit is opgericht.”

“In het geval van de e-sigaret dreigt een nieuw en innovatief product tussen wal en schip te belanden. Een product dat gezondheidsrisico’s kan beperken moet juist gestimuleerd worden, maar een tegengesteld scenario voltrekt zicht nu in Europa. Restricties voor de e-sigaret mogen nooit strenger zijn dan voor normale tabaksproducten”, aldus Poot.

‘Gezondheidsrisico’s’
Critici zeggen dat het nog niet vaststaat dat de damp, afkomstig van een e-sigaret, geen gevaren met zich meebrengt voor omstanders. Volgens het RIVM bevatten e-sigaretten verslavende en kankerverwekkende stoffen. Het dampen van elektronische sigaretten zou bijwerkingen kunnen hebben variërend van mond- en keelirritatie tot misselijkheid.

Poot vindt dat dit wel in perspectief gesteld moet worden: “Het is niet zoals met gewoon roken dat er continu iets smeult. Vroeger stonden tijdens feestjes glazen vol sigaretten op tafel. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. En als opa dan een sigaar opstak, dan ervoer je pas echt dat gevaarlijke meerookeffect. Hiermee vergeleken zal een eventueel meerookeffect van e-sigaretten te verwaarlozen zijn.”

Pontier: “De manier waarop Stivoro nu de gezondheidsrisico’s presenteert is op zijn zachtst gezegd discutabel. Dat ergens schadelijke stoffen inzitten, zegt op zichzelf niet zoveel. Het gaat er uiteindelijk om of dit gezondheidsrisico’s oplevert en vooral hoe deze zich verhouden tot de gezondheidsrisico’s van normale sigaretten.”

Pontier verwijst naar een onderzoek van professor David Nutt (in opdracht van het ISCD) waarin de schadelijkheid van e-sigaretten vele malen lager word ingeschat dan van normale sigaretten (score van 5 tegenover 100).

“De open houding van veel Nederlandse longartsen tegenover de e-sigaret vind ik daarom een stuk verstandiger. Deze specialisten hebben dan ook duidelijk het doel om de volksgezondheid te verbeteren”, aldus de lijsttrekker van de Nederlandse Piraten in Europa. Het Nederlandse Longfonds daarentegen noemt de risico’s van de e-sigaret “ongekend”. Volgens Pontier wekt deze stellingname “de suggestie dat het longfonds meer prioriteit geeft aan het tevreden houden van haar partners, dan dat ze betrouwbare informatie verspreid.”

Kwetsbare groepen
De Piraten erkennen dat men desondanks niet kritiekloos om moet gaan met innovatieve doch redelijk onbekende producten zoals de e-sigaret. Pontier: “Er zijn 1001 smaakjes op de markt voor de e-sigaret. Dat is in principe geen probleem, maar men moet er wél voor zorgen dat deze producten niet aantrekkelijk worden gemaakt voor kinderen.”

Poot: “Inderdaad. Ik gun iedereen persoonlijke vrijheid, maar dat betekent niet dat corporaties de vrijheid hebben om zich op kwetsbare groepen zoals kinderen te richten. Daar ligt voor mij de grens.”

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen 2014 hopen de Europese Piraten de huidige twee zetels flink te doen toenemen via deelname in twaalf landen. Een stem op lijsttrekker Pontier of op lijstduwer Poot betekent een stem vóór de vrijheid van liefhebbers van e-sigaretten. Maar zoals altijd: de kiezer beslist de uiteindelijk te varen koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 8 =