Osama dood, maar hoe nu verder?

Osama Bin Laden is koud uitgeschakeld of het zwartepieten is begonnen. Veel journalisten, specialisten, socialisten en zelfs fascisten werpen gezamenlijk een bulk ‘enthousiasme’ maar evenzeer diverse vragen op. Daarbij groeit ook de kritiek.

Is het terrorisme nu uitgeschakeld? Zal er (g)een nieuwe leider opstaan? Is dit een overwinning voor de Amerikaanse ‘democratie’? Zijn er nog overige vragen?

Afwachten
Te beginnen: Het doden van Osama Bin Laden zal in onze westerse samenleving weinig weerstand convoceren. Desalniettemin zijn we nog niet verlost van terrorisme. Het fundamentalisme zal onverminderd doorgang vinden. In de eerste plaats omdat Bin Laden er al jaren –slechts- een symbolische betekenis op nahield. Tevens kunnen we ook de eerste ‘islamitische lente’ in onze agenda pennen. Het resultaat van dat laatste moet nog blijken, maar laten we daar niet te bejubeld over doen. Je kunt speculaties beter in het midden laten voordat het tegendeel is bewezen. Tot een nuance is het nog niet gekomen, maar een explosie –jegens het westen- is tot nu toe uitgebleven. Afwachten dus.

Nieuwe leider
Een nieuwe Al Qaida leider kan zomaar opstaan. De toekomst zal uitwijzen of dit gebeurt in een flits of in een kunstig opgebouwd toneelstukje. Gegeven is dat deze splinterbeweging nog springlevend is en dat we kunnen rekenen op een nieuwe man aan het front. De meest logische keuze is Ayman al-Zawahiri, maar het is niet uitgesloten dat deze ‘tweede keus’ zijn ambt doorschuift aan een derde. En volgens het gegeven ‘driemaal is scheepsrecht’ kan deze derde zomaar uitgroeien tot een martelaar van de eerste rang.

Bovendien kunnen we in deze ook niet spreken van een overwinning voor de Amerikaanse democratie. De komende tijd moet nog maar uitwijzen of deze operatie uiteindelijk het resultaat zal brengen dat de Amerikanen zo vurig hopen. Sterker nog; kan de Amerikaanse ‘ridder’ überhaupt garanderen dat de dood van Bin Laden enige stabiliteit brengt?

De (nabije) toekomst moet uitwijzen wat de dood van ‘de meest gehate terrorist ter wereld’ teweeg zal brengen. Voor even kan dit een moment van genoegen voor de nabestaanden betekenen, maar de vrees voor vergelding en een nieuwe monopolypositie van overdadig terreur moet alleszins niet worden onderschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 6 =