Nesselande: Toekomstige Vogelaarwijk?

Rotterdam groeit gestaag. Om woningnood te voorkomen, bouwt de gemeente zogeheten vinex-wijken zoals Nesselande. Voor veel Rotterdammers zijn deze -veelal- rechtlijnige kavels een kans om voor een schappelijke prijs een nieuwbouwwoning te betrekken. Maar er is ook kritiek op de massale bouwprojecten. Onlangs beweerde socioloog Frits Spangenberg dat Nesselande weleens een toekomstige Vogelaarwijk zou kunnen worden. Iemand die hier over mee kan praten is de 75-jarige ‘wijkveteraan’ Jopie Onel-Beems. Behalve trouw bewoonster is ze ook penningmeester van de Stichting Wijkorganisatie Nesselande (WONIO).

57 jaar geleden verhuisde Jopie Onel van Amsterdam naar Rotterdam, naar de plek die sinds 2000 de naam Nesselande draagt. “Toen ik hier net kwam liepen er nog koeien. Het was nog een dorp; Zevenhuizen-Moerkapelle,” verzucht ze. Toen het grondgebied waar Jopie Onel woonde halverwege de jaren ’90 werd overgedragen aan de gemeente Rotterdam, is ze onbewust deel uit gaan maken van een verstedelijkt gebied. “Ik zou eigenlijk een hekel aan deze wijk moeten hebben, maar ik neem de situatie zoals die is.”

Jopie Onel erkent dat er problemen zijn in Nesselande. “Maar deze zijn beheersbaar zolang er toezicht vanuit de deelgemeente blijft.” Een voorbeeld wil ze wel geven. “Hier aan het strand staan flats waar dronken jongeren veel overlast veroorzaakte. Gelukkig sprong de deelgemeente Alexander daar adequaat op in door een alcoholverbod op het strand in te stellen,” vertelt de krasse dame. Toch ligt het volgens haar niet alleen aan de jongeren. “Er zijn inderdaad nog niet veel voorzieningen voor jongeren. Maar wat wil je? Dit is een gloednieuwe wijk.” Ze somt een lijstje op met toekomstige voorzieningen, waaronder een nieuw onderkomen voor de scoutingvereniging. “Die komt aan de boulevard. De eerste paal gaat binnenkort de grond in.” Ook zijn ze druk bezig met het realisseren van een skatevoorziening naast de jachthaven, alleen heeft dat wat vertraging opgelopen. “Maar er is tijd. Het verbeteren van de infrastructuur is net zo belangrijk,” besluit ze. Toch zet ze “net als ieder andere burger” weleens vraagtekens bij het beleid van de deelgemeente. “Soms werken ze langs elkaar heen, dat is niet bevorderend. En hoewel er altijd dingen zullen zijn die beter kunnen, is de communicatie tussen de deelgemeente en mij van een volwassen niveau.” Wijkbewoner Nol Hansen kan zich wel vinden in de uitspraken van Jopie Onel. “Maar ik moet zeggen dat WONIO meer voor de bewoners doet dan de gemeente. Rotterdam heeft al jaren geen grip meer op de problematiek in de stad.”

Ardy Moeijes, opbouwwerkster (namens SONOR) in Nesselande denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen met de achteruitgang van de wijk. “Nesselande is geen gemiddelde vinex-wijk met een evenredige mix van inkomens. In verhouding wonen hier veel rijken, weinig midden inkomens en nog minder arme mensen.” Er moet volgens Moeijes wel op een creatieve manier worden gezocht naar een oplossing voor de bezuinigingen op het welzijnswerk. “Gebeurt dat niet, dan wordt het hier grauw. Een ‘de sterkste wint’ situatie.”

Dit bericht werd eerder gepubliceerd in Weekblad Postiljon (Telegraaf Media Group)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 4 =