Maria Genova: ‘Nederland corrupt op topniveau’

“Stemmingmakerij” noemt schrijfster Maria Genova het omstreden Meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. Volgens Genova hoort een politieke partij zich niet te profileren als opsporingsinstantie. “Als er werkelijk misstanden zijn, dan moet de politie dat aanpakken en niet de PVV.” Stashpress sprak met de auteur en ging wat dieper op de materie in.

Als iemand weet hoe je het leven een positieve wending kunt geven, dan is het Genova. De geboren Bulgaarse maakte in haar jongere jaren het communistische bewind mee in Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije. Niet alleen gaf dat haar stof tot schrijven, ze werd ook het levende voorbeeld van een Bulgaarse die het heeft gemaakt in Nederland. Daar kwam geen rozenkweker of illegale autohandel bij kijken. Wel vier succesvolle boeken waarin ze o.a. in ‘Communisme, sex en leugens’ de keerzijde van Oost- en Midden-Europa niet verbloemt.

Om alle schuld af te schuiven op de Bulgaren, Roemenen en Polen schiet haar in het verkeerde keelgat. “De PVV kan zeuren over de open grenzen, maar er is geen enkel land binnen de EU die daar meer economisch van profiteert dan Nederland.” De cijfers ondersteunen Genova. De Europese Commissie schat dat de open grenzen sinds 1992 hebben bijgedragen tot meer dan 800 miljard euro extra welvaart in de landen van de Europese Unie. Nederland hoort daar ook bij want van oorsprong Nederlandse bedrijven als KPN, Unilever, ABN Amro en Heineken behalen een belangrijk deel van hun omzet in andere Europese landen. Sterker: Het meest gedronken bier in Bulgarije en Roemenië komt uit de fabriek van Heineken.


“Satirisch filmpje van Lucky TV (VARA)”

Oplossing: Deur op slot
Geert Wilders is getrouwd met een Hongaarse. Desondanks weerhoudt dat hem er niet van zich negatief uit te laten over Midden- en Oost-Europese landen. Gedeeltelijk moet hem hier wel gelijk worden toegekend. In het geval van Bulgarije spreken we over het armste land binnen de Europese Unie en bovendien aanvoerder op de schaal van corruptie. Volgens een correspondente van Metropolis TV valt de Bulgaarse vrouw zelfs het liefst op een foute man. “Maar,” zegt Genova “Nederland is ook corrupt; op topniveau. Dat is vrij onzichtbaar. Wie het geprobeerd heeft weet dat Nederlandse topambtenaren en bedrijven net zo corrupt zijn. Kijk maar naar de grootscheepse bouwfraude bijvoorbeeld. Daar deden heel wat ondernemingen en instellingen aan mee.”

Genova ontkent niet dat sommige Bulgaren overlast en criminaliteit veroorzaken, maar relativeert oorzaak en gevolg. “Als ik mijn deur open laat, omdat ik het niet handig vind om die elke keer op slot te doen, dan moet ik waarschijnlijk ook niet zeuren als er ingebroken wordt. Je kunt niet alleen voordelen willen en de nadelen in de schoenen van de anderen schuiven.” Daarbij is ze van mening dat het in Nederland ook niet altijd ‘zuivere koffie’ is. “Uiteindelijk zijn het niet de Oost-Europeanen die het probleem veroorzaken, maar louche Nederlandse werkgevers die graag mensen onder het minimumloon laten werken en huisjesmelkers die zonder blikken of blozen vijftien Oost-Europeanen in een woning stoppen en ze tweehonderd euro per matras laten betalen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 3 =