Jonathan de Jong: Dandy politicus op pumps

Vorige week leende Jonathan (19, fractieassistent D66 Almere) zijn roze stropdas nog uit aan Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Niet omdat beide (homoseksuele) heren een setje zijn. Nee, Van der Ham werd, tijdens een bezoek aan Almere, halsoverkop door de BBC gebeld. Of hij zijn zegje wilde doen over de verscherping van het softdrugsbeleid.

Flamboyante policitus of niet: de Britse pers sta je niet te woord zonder stropdas. “Het was een bijzonder tafereel”, concludeert de praatgrage De Jong. “Een stapel partijboeken ondersteunde de laptop van Boris en via Skype hebben we de wereld laten weten dat we niet achter het strenge drugsbeleid van de VVD, PVV en het CDA staan.”

‘Van de trap gevallen’
Nog een klein uur voordat de Politieke Markt in Almere begint. PVV-raadslid Toon van Dijk loopt langs op de gang. De Jong zucht. “Het is hier in Almere lastig samenwerken met de PVV. Niet dat ze niet aardig zijn, in tegendeel. Ik ben alleen van mening dat ze Almere niet vooruit brengen. Net zoals ze dat ook niet is gelukt op het landelijke podium.” De Jong werkt, op gemeentelijk niveau, het liefst samen met GroenLinks. “Een fris windje, daar loop ik wel warm voor!”

Dat het op politiek niveau niet altijd botert tussen D66 en wat De Jong de “conservatieve rest” (VVD, PVV, CDA) noemt, wil niet zeggen dat de jonge politicus niet goed in de groep ligt. “Ben je van de trap gevallen?”, vraagt burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) spottend wanneer De Jong plaatsneemt aan een vergadertafel. Jorritsma doelt op het kortgewiekte kapsel van De Jong. “Lang haar staat je beter”, laat ze lachend weten. Ook de baard die De Jong “uit pure onverschilligheid” heeft laten groeien kan Jorritsma niet bekoren. “Ik heb echt een afkeer voor baarden”, zegt ze terwijl ze een aandoenlijke knipoog geeft.

‘Stiletto Run: Almere-Den Haag’
Het maakt De Jong allemaal niets uit. “Iedereen heeft zijn of haar eigen mening, en omdat ik tegen anderen ook altijd zeg wat ik denk, kan ik dat natuurlijk ook terug verwachten”. Het is niet duidelijk of De Jong doelt op zijn grote hobby: het verzamelen van pumps. Zo liep De Jong een keer op zijn naaldhakken door de sneeuw om thuis een fles drank op te halen. De organisator van het feestje (Sander Lochtenberg, GroenLinks Provinciale Staten Flevoland – red.) had niet genoeg wijn in huis. “Je moet toch wat”, aldus De Jong.

Of de pumps, die De Jong niet tijdens zijn diplomatieke werk draagt, hem van de lokale politiek in Almere naar de landelijke in Den Haag zullen brengen weet hij nog niet. “Ik ben jong en er valt nog zoveel te bereiken in Almere.” Daar is Jorritsma het mee eens: “Jonathan is een talent en ik ben ook bijna 12 jaar raadslid in een stad (Bolsward – red.) van 500 jaar oud geweest en zelfs daar was het ei van Columbus nog niet uitgevonden.” De Jong knikt instemmend: “Ik ben hier zeker nog niet klaar dus voorlopig blijf ik knokken voor Almere. Al heb ik uiteraard wel contact met een aantal politici van de Tweede Kamer.”

• Foto’s:

© 2011 Imke Zeinstra: Alle rechten voorbehouden.

• Lees ook:

PVV: ‘Een avondje bieren met de rechtse elite’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 1 =