Jan Willem Bos – Moderne Roemeense Verhalen (2008)

Jan Willem Bos - Moderne Roemeense Verhalen (2008)

Europese literatuur, 477 pagina’s.
Inleiding, duiding en samenstelling door Jan Willem Bos
Atlas Contact, Amsterdam

Dat Nederland nooit massaal aan de Roemeense literatuur is geraakt komt (waarschijnlijk) door de turbulente geschiedenis van het land dat nog niet zo lang weer de ‘juiste’ weg is ingeslagen. Daarbij was Roemenië, door de communistische dictatuur, decennia lang afgesloten van de ‘westerse wereld’. Zonde, want de fervente lezer is zodoende al heel wat Roemeense pareltjes misgelopen. Maar stukje bij beetje wagen ook Nederlandse uitgevers zich steeds vaker aan Oost-Europese literatuur. De toetreding van Roemenië (2007) tot de Europese Unie heeft dat zeker toegankelijker gemaakt.

Vertaler Jan Willem Bos selecteerde eigenhandig een aantal van zijn favoriete Roemeense verhalen en bundelde deze in het vuistdikke ‘Moderne Roemeense Verhalen’. Het moet gezegd worden: er zitten zeker interessante verhalen tussen en tijdspannes wisselen elkaar af. Zo ‘vliegt’ het boek van de negentiende eeuw tot een wat recentere periode als de val van het communistische regime. Daar kleeft ook meteen een nadeel aan: alleen de meest literaire junkies zullen het boek van voor naar achter uitlezen. De stijlen van de diverse schrijvers en schrijfsters lopen nogal uiteen, evenals de woordkeuze (van enigszins verouderd taalgebruik naar ‘de taal van nu’).

Toch is ‘Moderne Roemeense Verhalen’ onmisbaar in de boekenkast van een ieder die de Europese literatuur een warm hard toedraagt en toe is aan een nieuw hoofdstuk na de bekende werken van o.a. Victor Hugo, George Orwell en Franz Kafka. Daarbij is deze bundel uitstekend vertaald, maar die klus is Bos dan ook wel toe te vertrouwen. Verruim je blik en open de sprookjeswereld van de Roemeense literatuur!

(Persoonlijke favorieten van Kenneth in deze bundel: ‘De Reconstructie’ (1967) van Horia Patrascu. Ook de verhalen over de chaotische transitieperiode in de jaren negentig zijn een aanrader.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 9 =