In gesprek met de ‘Amsterdamse zus’ van Conchita

Het Songfestival ligt alweer even achter ons. Desondanks raak men niet uitgesproken over Conchita Wurst. De Oostenrijkse zanger(es) heeft heel wat stof doen opwaaien. Maar de ‘vrouw met baard’ is helemaal geen nieuw fenomeen. Stashpress sprak met (de eveneens bebaarde) Jennifer Hopelezz uit Amsterdam.

Jennifer Hopelezz ging Conchita voor
In de Nederlandse en Belgische party- en gayscene is Jennifer Hopelezz (geboren als Richard Keldoulis) al jaren een begrip. Sinds 2000 gaat ze als ‘drag met baard’ door het leven. Conchita kwam pas in 2011, elf jaar na Hopelezz, op het idee om ook de baard te laten staan.

Hopelezz: “Hoewel Conchita en ik beiden aan travestie doen, zijn er wel significante verschillen tussen ons. Conchita is in haar rol een prachtige vrouw met een verzorgde baard. Ik ben meer trash, genderfuck zoals we dat noemen.” Of de baard een rol heeft gespeeld bij de overwinning van Conchita is volgens Hopelezz “moeilijk te beoordelen.”

Serieuze (zelf)spot
“Ik draag als drag een baard omdat ik het leuk vind om de spot te drijven met de wereld. Maar ik besef mij ook dat ik, net als Conchita, veel daaraan te danken heb”, relativeert Hopelezz, die Conchita op Twitter liefkozend “sis” noemde.

Daarnaast gebruikt Hopelezz haar imago om aandacht te vragen voor serieuze zaken. Zo zet ze zich bijvoorbeeld in voor het Aids Fonds. “Dankzij mijn baard weet ik wel veel gemakkelijker de aandacht op mij te vestigen. Ik probeer daarin een doorgeefluik te zijn om de spotlights te richten op serieuze problemen. Dingen waar mensen vaak voor wegkijken of zelfs geen weet van hebben.”

“Wanneer ik gewoon in een spijkerbroek loop val ik amper op. In die hoedanigheid hadden Job Cohen en Eberhard van der Laan ook nooit aan mij gevraagd om met mij op de foto te gaan. Juist tijdens dat soort momenten kun je belangrijke dingen met elkaar bespreken.”

In gesprek met de ‘Amsterdamse zus’ van Conchita 2

House of Hopelezz
House of Hopelezz is een initiatief van Jennifer Hopelezz en herbergt momenteel een kleine vijftig drag queens en kings. Het is een verbastering van Haus of Gaga en vertoont gelijkenissen met de befaamde Club Kids.

Deze Club Kids, bestaande uit drags en ‘gender benders’, zorgde eind jaren ’80 en begin jaren ’90 voor veel reuring in het New Yorkse uitgaansleven. “Wij zijn ‘like that’ alleen dan zonder het overmatige drugsgebruik”, aldus Hopelezz die eerder schitterde in een spotje voor Jelinek.

House of Hopelezz heeft meer bebaarde dames in haar bestand. Zo zijn Tina Hopelezz, Miss NixX en Princess Royale allen voorzien van een begroeide onderkin. Conchita is dan ook van harte welkom om zich aan te sluiten bij Jennifer & Co: “Iedereen is welkom bij ons, zeker iemand met haar talent!”

Foto:

© 2014 John Melskens: Alle rechten voorbehouden.

© Dit bericht is exclusief verbonden aan Stashpress. Nieuwsvermelding van bovenstaand artikel is toegestaan hetzij vermelding van Stashpress als primaire bron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 9 =