‘Homoles’ aan asielzoekers: zinvol of zinloos?

Onlangs werd bekend dat alle asielzoekers in Nederland voorlichting krijgen over de rechten van homo’s en transgenders. Veel LHBT’ers hebben weleens te maken gehad met (fysiek) anti-homo geweld. Niet zelden zijn de daders jongemannen met een niet-westerse achtergrond. Evenals het merendeel van de asielzoekers dat nu ons land binnenkomt.

COC
“Wij zijn blij dat de minister de LHBT-problematiek onder asielzoekers serieus neemt”, zei COC-voorzitter Tanja Ineke in een uitzending van EenVandaag. “Er zijn nog heel veel problemen. Daders moeten hard worden aangepakt en het allerbelangrijkste: een veilige opvangplek voor asielzoekers die zelf LHBT’er zijn.”

Het COC zet zich al langer in voor LHBT-asielzoekers. Volgens een onderzoek, in opdracht van het COC, heeft juist deze kwetsbare groep het moeilijk in de opvangcentra in Nederland. Onlangs werd er, na pesterijen en dreigementen, nog gepleit voor aparte opvanglocaties voor LHBT-asielzoekers.

‘Strenger optreden’
TV-persoonlijkheid en commentator Lammert de Bruin denkt dat de asielzoekers wel iets zullen opsteken van de voorlichting over homoseksualiteit. Zo zegt hij tegenover Stashpress: “Of dat ook hun zienswijze of gedrag zal veranderen? Dat kun je slechts hopen.” Maar de scepsis blijft, ook bij De Bruin. “Vaak zijn het jongens van buitenlandse komaf die stoer willen doen.” Daar aan toevoegend: “Vlak ook zeker de Hollandse ‘boeren’ niet uit die denken tof te zijn door iemand voor ‘flikker’ uit te maken.”

“Strenger optreden tegen homogeweld of discriminatie is hard nodig. Alleen met voorlichting kom je er niet. Je moet daders niet alleen aanspreken op hun gedrag maar ook straffen.” De Bruin wijst er op dat ook asielzoekers zich aan de Nederlandse wet dienen te houden. “Als ik de verhalen hoor van homoseksuelen in opvangcentra dan denk ik dat er veel meer gedaan kan worden m.b.t. toezicht en handhaving. Juist voor hen.”

‘Voorzichtig blij met voorlichting’
De 23-jarige Wout is blij dat Nederland voorlichting gaat geven aan asielzoekers over de positie van homo’s en transgenders. “Het is tenminste iets”, zo concludeert hij voorzichtig. Volgens Wout is voorlichting noodzakelijk, “want”, zegt hij: “Ik woon in Zeeland. Ook hier heb je soms boerenpummels die mij aanvallen om mijn geaardheid. Maar 95% van de mensen die mij lastig vallen zijn, denk ik, islamitische jongeren. Bijna altijd jongens, soms een enkel meisje.”

“Meestal zijn het Noord-Afrikaanse mannen die mij discrimineren of lastigvallen. Een enkele keer een boze blanke man”, aldus Jordy (schuilnaam). Eerder was ‘Jordy’ over ditzelfde onderwerp te zien in een item van het programma ‘Spuiten & Slikken’. Deze video kun je hier (vanaf minuut 03.10) terugkijken.

Politiecijfers
Puur op basis van etniciteit is ongeveer 61 procent van de verdachten van (fysiek) anti-homogeweld van Nederlandse komaf, zo concludeerde de Nationale Politie eind 2013 in een rapport. Daarbij is het onduidelijk of in Nederland geborenen met een andere culturele achtergrond ook worden meegerekend.

22 procent van de daders bestaat uit Marokkaanse en Turkse jongeren. Na de Nederlanders, Marokkanen en Turken staan de (vaak christelijk-orthodoxe) Roemenen (2,5%) in de top 4 als het gaat om buitenproportioneel gedrag tegenover LHBT’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 5 =