Camden Town: Het Israël van de Britse hippies

Elke stad heeft zijn eigen unicum; een alternatief op het hedendaagse. Moderne globetrotters gaan tegenwoordig niet alleen nog op zoek naar de geijkte hotspots uit het toeristenboekje, maar zoeken steeds vaker naar plekken waar ze in contact kunnen komen met ‘locals’. In Berlijn zijn de kunstzinnige broedplaatsen daar een goed voorbeeld van. Ook Nederland groeit mee met deze trend. Zo veranderd het Oude Noorden in Rotterdam van een schotelparadijs in een galeriedistrict. Cultureel Amsterdam blijft niet achter en heeft zijn oude scheepswerf (NDSM) omarmd.

Dat het allemaal nog grootser, ambitieuzer en vrijzinniger kan bewijst Londen. Begin jaren ’70 vestigde een aantal hippies zich rondom het station van Camden Town, om vanuit daar te filosoferen over een betere wereld. Althans, dat was destijds -beknopt gezegd- het idee. Tegenwoordig hebben de idealen plaats gemaakt voor tolerantie en een stukje Aziatische commercie. Camden Town is niet alleen meer de thuisbasis van de hippies die er overleefden, het is er nu een smeltkroes van allerlei culturen.

‘The market’, van alle markten thuis
Camden Town biedt de bezoeker diverse markten.

Camden Town biedt de bezoeker diverse markten, zowel gedeeltelijk overdekt (Camden Lock, Electric Ballroom) als in de openlucht (Camden Canal Market, Buck Street Market), en van de verkoop van handgeweven enkelbandjes, tot aan de meest kinky latex gothicpakjes. De markten worden overmeesterd door een groot deel Chinezen en Taiwanese (of noem het Aziaten), die er wel een commercieel handeltje in zagen. Hier en daar zijn ook wat kraampjes te vinden van net afgestudeerde kunstacademie studenten en huismoeders die voor kostprijs een hobbywinkeltje runnen.

De markten van Camden Town zijn heel divers en bieden een hoop leuks voor een ieder die de zoveelste H&M, McDonalds of Starbucks wel heeft gezien. Originaliteit is nog steeds één van de belangrijkste hoofdingrediënten van Camden Market.

Tip 1: struin meerdere winkels en markten af. Elk concept heeft vaak meerdere vestigingen in Camden Town en de prijzen kunnen variëren.
Tip 2: probeer altijd af te dingen. Het is geen Zwarte Markt, maar met het Aziatische temperament van de vele Taiwanese verkopers, kun je jezelf vaak een paar ponden rijker rekenen.

Henk Schifmacher, eat your heart out!
De vele tattoo- en piercingshops die beogen je lichaam op te leuken met wat Londense inkt (of in het piercinggeval een metalen staafje). Werkelijk op elke hoek van de straat vind je wel een punker, emo of latino die je naar zijn of haar tattooshop probeert te lokken. De prijzen wisselen enorm, de hygiënische omstandigheden ook. Een goed aangeschreven zaak is Flamin’ Eight, maar kijk altijd verder dan je neus lang is. Ook in Camden Town kennen ze Pinokkio’s, die zo een leugen op je lijf tatoeëren.

Tip 3: als je in Camden Town een tattoo- of piercingshop hebt gevonden die je body voor een schappelijke prijs kan decoreren, kijk dan eerst of de klanten vòòr jou ook blij waren met het resultaat.
Tip 4: durf je het toch niet aan, maak dan gewoon een afspraak met ‘good old’ Henk Schiffmacher.

Desalniettemin
Behalve de winkels, de markten en de vele tattoo- en bodyshops, valt er nog veel meer te beleven in Camden Town. Probeer eens zo’n mierzoete, maar overheerlijke Amerikaanse milkshake bij The Diner aan de Jamestown Road, of vergaap je aan de vele gotische, futuristische of absurde gevelversieringen die Camden Town een identiteit geven die je zou moeten zien om het te geloven.

Voor een ieder die het strenge Londense pubbeleid niet kan verkroppen, valt er genoeg lekkers te verkrijgen in Camden Town. Van versgeplukte paddenstoelen, geestverruimende –rookbare- kruiden tot aan een mikmak van verschillende poppers die moeten zorgen voor een heviger orgasme. ‘Weird but wonderful, tháts what Camden Town is.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 3 =