Gedenk: 50 jaar na de bouw van De Muur

Het is 50 jaar geleden dat werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur, ook wel spottend het IJzeren Gordijn genoemd. Een colossaal bouwwerk dat bijna 30 jaar lang de ‘gevangen’ DDR-burger (/ arbeider) angst en haat zou inboezemen. Stashpress gedenkt.

De Muur
In 1961 werd met de bouw van de Muur begonnen omdat veel Oost-Duitsers (DDR) hun toevlucht zochten in het westen (BRD). Na overleg tussen de communistische Sovjet-politicus Nikita Chroesjtsjov en het daarbij gesloten Warschaupact, werden in de nacht van 12 op 13 augustus de grenzen van Oost-Berlijn naar West-Berlijn gesloten. De eerste oogst van een (nieuwe) communistische dictatuur was gezaaid.

Door veel mensen in het ‘kapitalistische’ West-Duitsland werd de Muur als een symbool van onvrijheid en onderdrukking gezien. De communisten van Oost-Duitsland gaven een hele andere betekenis aan de Muur: Het moest het kapitalisme buiten de DDR-grenzen houden en bovendien een Derde Wereldoorlog, aangezwengeld door datzelfde kapitalisme, voorkomen. Niet voor niets zag de DDR het kapitalisme ook wel als een moderne variant op het gevreesde fascisme.

Slachtoffers
Naar schatting honderden DDR-burgers werden bij vluchtpogingen naar het westen gedood. Exacte aantallen ontbreken nog altijd, maar na het vrijgeven van het Stasi-archief wordt de puzzel wel met het jaar completer.

De Duitse overheid zegt nu met zekerheid te kunnen vaststellen dat er al 136 Oost-Duitsers staan geregistreerd als zogeheten ‘DDR-slachtoffer’. Slachtoffers van een regime dat weliswaar het kapitalisme (voor burgers) buiten de deur wist te houden, maar haar eigen waardigheid al verloor na het plaatsen van de eerste steen van de Berlijnse Muur.

Vandaag (13 augustus 2011) is het dus precies vijftig jaar geleden dat werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur: Voor veel Oost-Duitsers een horrorscenario dat nooit mag worden vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 5 =