Filmgeschiedenis in de blender

Remakes en sequels. Het lijkt de laatste jaren de grootste trend in de filmwereld. Het kan ook andersom, simpelweg door een film in een ander tijdperk te plaatsen. Dat levert niet alleen andere acteurs en regisseurs op, ook de filmposter gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Of beter gezegd; terug. Vormgever Peter Stults raakte geïnspireerd en is met dit idee aan de slag gegaan.


Feitelijk: ‘The Hangover’ is een typerende film voor deze tijd. Fictief: Weg met Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis. Daarvoor in de plaats: Dean Martin, Jack Lemmon en Jerry Lewis. De bijrollen in deze jaren ’60 make-over zijn gereserveerd voor ex-Bondgirl Ursula Andress aka Honey Ryder, bokslegende Muhammed Ali en Tom Cruise (1962 geboren te Syracuse) in de rol van baby.


Wat krijg je als je o.a. Frank Zappa, David Bowie, Iggy Pop, Andy Warhol en Clint Eastwood in een filmp propt? Ruzie? Artistieke complexiteit? Of zullen we het gewoon houden op ‘The Big Lebowski’ in een wel heel absurdistisch jasje?!


Drugs zijn vaak een dankbaar onderwerp in films. Simpelweg omdat duistere spanningen en alles wat daarbij komt kijken de menselijke geest stimuleert. Of dat positief is houden we maar even in het midden, maar indrukwekkend is het alleszins. Weet jij nog waar je ‘Trainspotting’ voor het eerst zag? En speelde Anthony Hopkins nu wel of niet mee? Het lijkt wel een foute trip…


Treinrampspektakel ‘Unbreakable’ is dé thrillerklassieker uit 2000. Als deze film een jaar of dertig eerder in première was gegaan, dan was het de hit van 1970 geweest. Bruce Willis en Samuel L. Jackson vervangen voor Paul Newman en Yaphet Kotto en ‘klaar is Kees’.


Respect voor de durfal die met ‘Pulp Fiction’ aan de haalt gaat. Deze film is namelijk een tijdloze klassieker, dus wanneer je deze in een andere tijd plaatst, zal dat, op een alternatieve sterrenkast na, niet veel veranderen. Het is alleen de vraag of de gewaarborgde kwaliteit van deze prent stand houdt zonder de inbreng van Quentin Tarantino.

One thought on “Filmgeschiedenis in de blender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 7 =