Eugene Hütz ‘voorzag’ situatie Oekraïne

De onrust in Oekraïne neemt met de dag toe. Artistieke geesten uit de muziekindustrie hebben overal wel een mening over. Eugene Hütz leek, hoewel zeer bescheiden, een enigszins vooruitziende blik op de situatie in Oekraïne te hebben…

In augustus 2013 deed Kenneth voor Up Magazine een interview met Eugene Hütz, de van oorsprong Oekraïense voorman van Gogol Bordello. Ook de politieke situatie in zijn geboorteland bleef niet onbesproken, al wilde Hütz daar niet te diep op ingaan.

Maar nu, enkele maanden na het interview, staat Oekraïne aan de rand van de afgrond. Eén citaat uit het interview met Eugene Hütz lijkt erop alsof de zanger van Gogol Bordello de situatie in Oekraïne al had voorzien:

“Politici zijn er om de belangen te dienen waar ik niet achter sta. Ik heb een hekel aan oneerlijke personen. […] Laat politici maar lekker politici zijn. Want uiteindelijk is het zo: wie de bal kaatst kan ‘m terug verwachten.”

Zonder dat Hütz specifiek wilde ingaan op de politieke situatie in zijn land, verwoorde hij destijds wél precies het gevoel van waaruit de latere opstanden in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn begonnen.

En ook over het lot van de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj leek Hütz een vooruitziende blik te hebben: de “teruggekaatste bal” bracht de gevallen leider noodgedwongen van zijn luxueuze Mezhyhirya Residence, ten noorden van Kiev, naar een zwaarbewaakt rustoord in Moskou…