Bolkestein over Merkel, Turkije en asielzoekers

VVD-prominent Frits Bolkestein heeft uitgehaald naar het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel. De deal met Turkije noemt hij “onvermijdelijk maar gevaarlijk” en asielzoekers moeten zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Bolkestein deed zijn beklag tijdens een lezing van de jongerenafdeling van de conservatief-liberale partij VoorNederland (VNL).

Angela Merkel
Bolkestein is van mening dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel, met haar welkomstcultuur, “een grote fout” heeft gemaakt. “Mevrouw Merkel kan wel zeggen ‘wir schaffen das’, maar dergelijke uitspraken hebben ook consequenties voor ons. Ik weet niet of ze daar aan heeft gedacht.”

Volgens Bolkestein zit West-Europa in een moeilijk parket waarbij Merkel, vanwege haar uitspraken, het trekken van een “liberale grens” onmogelijk heeft gemaakt. “Je kunt nu niet tegen de ene asielzoeker zeggen dat hij of zij welkom is en de andere niet. Het is daardoor maar afwachten wie zich hier aandient.”

Wel heeft de VVD-coryfee vertrouwen in zijn partijgenoten Dijkhoff en Rutte. “Ik geloof dat ze het allebei heel goed doen.”

Deal met Turkije
“De overeenkomst die de Europese Unie met Turkije heeft gesloten was onvermijdelijk, maar ook gevaarlijk”, zo meent Bolkestein. “Turkije kan nu eisen stellen. Visum vrije toegang en een lidmaatschap van de EU, bijvoorbeeld.”

“Ik ben een tegenstander van EU-deelname voor probleemlanden. Het associatieverdrag met Oekraïne is daar een goed voorbeeld van. Na de toetreding van Roemenië en Bulgarije kan ik enkel zeggen: ik wil de Turken er niet bij hebben.”

Bolkestein: “In 2004 was ik de enige EU-commissaris die zei: ‘Turkije is te groot, te arm en te anders. Die mening heb ik nog steeds.” De meeste Europese landen zijn tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie, volgens Bolkestein. “En dat heeft allemaal te maken met de heer Erdogan.”

Asielzoekers in Nederland
“Asielzoekers die in Nederland worden toegelaten moeten zich voegen naar de fundamentele waarden van onze samenleving: gelijkheid tussen man en vrouw en tolerantie tegenover seksuele en culturele minderheden. Wie zich hier wil vestigen moet zich daar aan conformeren”, aldus Bolkestein.

Bolkestein is ook tegen aparte opvang van homoseksuele asielzoekers. “Zij die zich schuldig maken aan (fysiek) anti-homogeweld moeten worden uitgesloten van deelname aan de Nederlandse samenleving. Hun asielprocedure moet in dat geval worden stopgezet.”

Probleem is alleen volgens Bolkestein: “De filosofie die ik aanhang, het liberalisme, past niet bij de Arabische moslimcultuur: een groepering waarvan een veelvoud van de recente asielzoekers deel van uitmaakt.”

Frits Bolkestein
Frits Bolkestein (VVD) was van 1982 tot 1986 Staatssecretaris van Economische Zaken. Daarna vervulde hij in 1988 een jaar lang de taak als Minister van Defensie. Vanaf 1990 was hij jarenlang de partijleider van de VVD, totdat hij in 1998 werd opgevolgd door Hans Dijkstal.

Bolkestein sloot zijn politieke carriere in 2004 af als Europees Commissaris. Tegenwoordig is hij voornamelijk actief als gastspreker, adviseur en auteur.

© Dit bericht is exclusief verbonden aan Stashpress. Nieuwsvermelding van bovenstaand artikel is toegestaan hetzij vermelding van Stashpress als primaire bron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =