Boekarest verandert in slagveld na betogingen

Het is chaos in het centrum van Boekarest. Duizenden boze Roemenen betogen tegen de privatisering van de gezondheidszorg en andere bezuinigingen van de Roemeense regering. Wat vrijdag begon als een ludiek protest is uitgelopen op een slagveld. Ambulances rijden af en aan en er worden tientallen gewonden gemeld. Inmiddels hebben de onlusten zich uitgebreid naar Lipscani, een oude en net gerenoveerde wijk in het centrum van de stad. Aldaar worden winkels vernield, zo meldt een journalist ter plaatse.

De protesten zijn de grootste sinds het aantreden van president Traian Băsescu in 2004. Aanleiding voor de betogingen is het opstappen van een hoge ambtenaar bij het ministerie van volksgezondheid. De ambtenaar is afgetreden uit onvrede over voorgenomen hervormingen in de gezondheidszorg. Onlangs heeft Băsescu aangekondigd de hervormingen te schappen, maar voor de betogers is dat niet genoeg. Ze roepen op tot het aftreden van hun president.

Tussen de haag van ME’ers (Jandarmeria Română) rijden auto’s met wapperende Roemeense vlaggen uit hun raam. De door ProTV beschikbaar gestelde livestream showt beelden van betogers met vlaggen waar een gat uit is geknipt. Dat refereert aan de Roemeense Revolutie van 1990. Betogers gingen toen massaal de straat op om een einde te maken aan de communistische dictatuur. De ‘nieuwe vlag’ waaruit de opstandelingen het communistische wapen knipte, stond symbool voor een nieuw Roemenië.


“Het centrum van Boekarest is verandert in een slagveld”

Het is al langere tijd onrustig in Roemenië. Het op een na armste land van Europa boekt de laatste drie jaar nauwelijks economische vooruitgang. De Roemeense regering heeft de afgelopen jaren verregaande bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Na de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie nam de armoede flink af. In 2009 kwam de welwaard tot een keerzijde toen ook Roemenië werd getroffen door de financiële crisis. Het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens is gestegen naar 1,6 miljoen. Dat komt neer op 7,4% van de Roemeense bevolking.

© Dit bericht is exclusief verbonden aan Stashpress. Nieuwsvermelding van bovenstaand artikel is toegestaan hetzij vermelding van Stashpress als primaire bron.

4 thoughts on “Boekarest verandert in slagveld na betogingen

  1. @dianapop: I don’t think you understand the article at all. I can’t seem to find any lies in this article. Perhaps you should read (and understand!) the content before you react.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 3 =