Alarmerend: Duitsland ‘König Selbstzensur’

Duitsland is in de ban van zelfcensuur. Enkele Duitse lokale TV-omroepen weigeren enige conversatie met de politieke partij ‘Alternative für Deutschland (AfD)’. De partij is niet welkom tijdens de komende verkiezingsdebatten. Daar blijft het niet bij: ook de gevestigde politiek blijkt een aandeel te hebben in dit besluit.

Censuur
De censuur in de Duitse media en politiek begon al eerder met het verzwijgen van cruciale informatie rondom de aanrandingen in meerdere Duitse steden. Deze gruweldaden vonden plaats tijdens de laatste jaarwisseling. Keulen is daarvan het meest bekende en tragische voorbeeld. Maar ook in ondermeer Hamburg en Stuttgart ging het mis. Doelbewust verzwegen enkele Duitse media, alsmede de politiek en de politie dat het zou gaan om ‘Arabische’ migranten. Naderhand bleek dat het merendeel van deze verdachten jonge, mannelijke asielzoekers uit voornamelijk Syrië waren.

Maar Duitsland lijkt vrij weinig geleerd te hebben van de afgelopen periode. De conservatief-rechtse en eurosceptische partij ‘Alternative für Deutschland’ kan op weinig bijval rekenen in de Duitse media en politiek. Sterker nog: ze worden geweerd.

SWR en MDR
In Baden-Württemberg en Rijnland-Palts is de AfD uitgesloten om mee te doen aan verkiezingsdebatten op radio en televisie. De regionaal verbonden omroep SWR geeft nu “knarsetandend” toe dat de principes van de aldaar regerende partijen SPD en de Groenen een belangrijke rol hebben gespeeld in dit besluit.

Niet alleen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts zien ze de AfD liever niet ten tonele verschijnen. Ook in Saksen-Anhalt, voormalig Oost-Duitsland. Daar is de regionale omroep MDR de AfD liever kwijt dan rijk. Want ook deze omroep weigert de partij uit te nodigen om in debat te gaan met de ‘gevestigde orde’. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de MDR, sinds de val van De Muur, een zender is gebleken met voornamelijk geromantiseerde gevoelens naar het Oost-Duitse, communistische verleden.

‘Gematigd rechts’
Maar dat alles even vergetende: juist in het voormalig communistische Duitsland heeft het neo-facisme een enorme toevlucht genomen. En dat baart zorgen. Het hedendaagse Duitsland (als zijnde bondsrepubliek) wil zichzelf bewijzen als het meest toegankelijke land ter wereld. Dat is ze vooralsnog gelukt, maar ook met alle bijkomende problemen van dien.

Voor Nederlandse begrippen is de AfD (vergelijkbaar met VNL en UKIP) slechts een ‘gematigd rechtse partij’. In Duitsland denken ze daar anders over. Zéker de gevestigde politieke partijen proberen er alles aan te doen om elk ‘afwijkend gedachtengoed’ buitenspel te zetten. Terecht of niet: er is in Duitsland een vruchtbare voedingsbodem voor. En wie heeft dat ooit gezaaid? De oplossing van dit probleem is toch echt aan de Duitse media en politiek. Stashpress kan slechts alarmeren, noteren en rapporteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 9 =